Over the last few months we have been transforming a 19th century building at Hull’s oldest independent school – Hymers College – balancing contemporary and classic design to create a fresh, welcoming new space!

The sixth form common room, headmaster’s office and reception area with accompanying offices needed a significant refresh, so Hymers enlisted us to provide full design, fit-out, refurbishment and furniture services.

Fiona Thornham, interior designer said: “The spaces just weren’t appealing, they were looking a little tired and needed a new lease of life – so that’s exactly what they’ve been given!

“We’ve worked hard to create a bright, modern feel, celebrating the heritage and character of the Grade II listed building while also bringing in comfortable, practical and aesthetically pleasing elements that ‘lift’ the spaces.

“The sixth form space has seen the biggest transformation and looks absolutely fantastic. There’s now a contemporary kitchen area with vibrant tiles and a high bench area – perfect for students to gather at lunch or break times.

“We’ve broken up space with a variety of workspaces and collaboration areas, as well as a selection of different industrial-inspired lighting designs, flooring and partitions. This has added real dimension to space and makes it feel really young and modern.

“We incorporated screening to breakdown the space but also maintain visibility. Additional power points were added to provide the extra space needed to charge students’ all-important devices – such as mobile phones, iPads and laptops”

“We started the project in July, so were careful to negotiate all that lockdown threw our way! But we always design for people first, keeping ‘proxemics’ in mind at every step of the process. So all of our decisions are made to create timeless spaces that ‘work’ whenever they’re developed – whether that’s pre, mid or post-pandemic!

“We’re incredibly pleased with the outcome. Students will be wanting to stay at school for longer!”

Justin Stanley, headmaster of Hymers said: “The students were blown away when they first saw the new common room. It’s been completely transformed and we’re delighted with the new look.”

“My new office and the revitalised reception area now feel refreshed and fit for purpose, as we reopen for a new academic year.”

You can check out more of this project here: Hymers College